Brit rövidszőrű származása

Amber Butterfly Cattery Tenyésztés Brit Rövidszőrű Macska FajtajellemzőkA mai Brit cicák ősei az angliai házi macskák legkiválóbb példányai voltak, amelyeket a Rómaiak vitték hadjárataik során a szigetországba. Britannia földrajzi elszigeteltségének és hűvösebb éghajlatának köszönhetően egy európaitól eltérő homogén, jó ellenálló képességű házi macska populáció alakult ki. Harisson Weir természettudós (és a macskatenyésztés alapító atyja) nevéhez köthető a fajta céltudatos, szelektív tenyésztése, melynek alapját ezek a kiváló házi macskák alkották. Kezdetben az egyszínű, közülük is a kék brit macskák élvezték a legnagyobb népszerűséget. A cirmosok között az ezüst cirmosok már az 1870-es években is különös figyelemben részesültek és egészen elképesztő áron (50 font) cseréltek gazdát. Magyarországon az 1990-es években jelentek meg a brit macskák, közülük is az ezüst cirmos bundájúak. Lásd “Whiskas” cicák. A brit macska erős, ellenálló szervezetű, kiegyensúlyozott, derűs, bizakodó jellemű. Arányos, harmonikus felépítésű.

Fajtajellemzői

Felépítés: erős, izmos testű, egészséget és tenni akarást sugároz. A fej kerek, a szemek nagyok és kerekek, a fülek közepes méretűek, az arc telt

Színek: minden szín elfogadott. A szem színe zöld, vagy borostyánsárga.

Jellem: könnyen alkalmazkodó, érdeklődő, sohasem tolakodó. A gazdáját követi mindenfelé. Érdekli a környezete, könnyen és örömmel tanul.

Ápolása: A rövid szőr ápolása könnyű, elég hetente egyszer, kétszer átfésülni. Tavasszal és õsszel vedlik, ezért hetente legalább kétszer át kell fésülni.

Életkörülmény: szereti a nyugodt, rendezett körülményeket, gyerekeket. Más társállatokkal is jól kijön.

Skót Lógófülű származása

Skót Lógófülű Macska

1961-ben egy perthshire-i farmon született egy kismacska, amelynek fülei a fejére lapultak. A farmer, William Ross úgy döntött, elkezdi tenyészteni a vonalat, és így született meg a skót lógófülű macska.

A fajtát az 1978-as amerikai kiállításon ismerték el győztesnek, és a tenyésztés fő központja ma is az Egyesült Államokban található. A skót lógófülűt normál fülű macskákkal kell pároztatni, mert különben valószínűleg ízületi vagy porcproblémák merülnek fel. Bár a tenyésztő állítja, hogy a lógó fül nem okoz kellemetlenséget a macskáknak, félő, hogy a fajta hajlamos a fülatkára vagy a süketségre. Ezek a cicák nyugodtak és szelídek.
Fajtajellemzői

Változatok: nincsenek.

Színek: a 23 amerikai rövid szőrű szín közül bármilyen elismert.

Bunda hossza: lehet hosszú vagy rövid szőrű.

Bunda típusa: puha és sűrű.

Mintázata: számos mintázat elismert.

Mérete: közepes, tömött.

Jellegzetessége: gömbölyű fej, kerek szemek, fülek a fejre borulnak. A szemszínnek illenie kell a bunda színéhez. A testalkat erős és zömök. Rövid, erős lábak.

A skót lógófülű kismacskák normális, hegyes, álló füllel jönnek a világra. Füleik kéthetes koruk körül kezdenek lekonyulni.

Minden alomban, ahol az egyik szülő skót lógófülű, lesz néhány kiscica ilyen mutáns génnel.

Forrás: Skót Lógófülű – Wikipedia

Language

Gyakran ismételt kérdések

gyik

Friss Hírek! 2015.09.01

A "Korábbi Almok" kép és videógalériáit folyamatosan frissítjük!

P1460714

Új Videók! 2014.08.18

Elvisvideo

Amber Butterfly Elvis
Lilivideo

Amber Butterfly Lili
Timbavideo

Amber Butterfly Timba