Hogyan zajlik a macska ivartalanítása?

Mindkét nemnél altatásban történik az orvosi beavatkozás, ezért a műtét előtt 8 órával már nem ehet, csak ihat a cica. A kandúroknál a herezacskón ejtett apró bemetszésen keresztül távolítják el a heréket. A bemetszés annyira kis méretű, hogy a sebet nem szükséges varrni, így varratszedésre sem kell vinni az állatot.

A nőstény macskáknál a hason végeznek egy kb 5 centiméteres vágást, melyen keresztül eltávolítják a petefészket. A műtét végén a hasfalat összevarrják és 8 nap múlva kell varratszedésre vinni a cicát.

Mint minden altatásban történő műtétnek, ennek is van kockázata, de a gyakorlatban, egészséges cicát feltételezve a komplikációk esélye elhanyagolható. A beavatkozást követően kisebb kockázatot jelent még a seb elfertőződésének lehetősége, de ez is kis számban fordul elő, illetve probléma esetén biztonsággal kezelhető.

A műtét után a cicánk kap egy gallért, ami megakadályozza, hogy a friss műtéti sebet nyalogassa.

Fontos, hogy a műtét után hazahozott, még alvó, vagy kábult cicát egy sötét és a lehetőségekhez képest biztonságos helyre letenni, például fürdőszobába, hogy nyugodt körülmények között térhessen magához. Ha a macska magához tér, figyeljünk rá, ne engedjük mászkálni, mert ilyenkor még kábultak az altatástól! Gyakori, hogy megpróbálnak felugrani a szokott helyükre, de rosszul mérik fel a magasságot, vagy csak egyszerűen erőtlenek hozzá. Néhány nap és túl van az egészen…

vissza a gyikhez_2

Language

Gyakran ismételt kérdések

gyik

Friss Hírek! 2015.09.01

A "Korábbi Almok" kép és videógalériáit folyamatosan frissítjük!

P1460714

Új Videók! 2014.08.18

Elvisvideo

Amber Butterfly Elvis
Lilivideo

Amber Butterfly Lili
Timbavideo

Amber Butterfly Timba