Macskabetegségek

MacskabetegségekAz itt olvasható leírásban igyekeztünk egyszerűen megfogalmazni az FcoV, FIP, FIV, FeLV rövidítések jelentését, illetve szeretnénk rávilágítani a megfelelő eljárással készült negatív tesztek fontosságára.

FcoV (Feline Coronavirus): vagy ahogyan a köznyelvben már hallhattuk, egyszerűen csak koronavírus. Általában tünetmentes, esetleg enyhe hasmenést okozhat. A vírus azért veszélyes, mert hajlamos a mutálódásra, amelynek során különböző gyógyíthatatlan betegségek alakulhatnak ki az állatban. A nagy mennyiségű vírus a széklettel, illetve nyállal ürül, így könnyen fertőződhetnek az egészséges példányok.

FIP (Feline infectious peritonitis): Ez a fertőző hashártyagyulladás a macskák egyik gyógyíthatatlan, halálos betegsége. A Koronavírus egyik mutációja során jön létre a FIP. Ez a mutálódott vírus ellenanyagokat termel, amely a vérből kicsapódva megtámadja a macska belső szerveit. Alapvetően két fajtája van, a nedves és a száraz FIP. A nedves FIP-nél a hasüregben és a mellüregben folyadék gyűlik fel, melytől a has megnagyobbodik és az állat légzése nehézkessé válik. Jellemző tünetei még a láz, az étvágytalanság, fogyás, hasmenés, vagy akár az állat be is sárgulhat. A száraz FIP hasonló tüneteket produkál, de nem gyűlik fel testfolyadék. A száraz változatnál a macskák inkább szemüregi és idegrendszeri tüneteket mutatnak. Például nehezen jár vagy kel fel, és idővel meg is bénulhat a macska. Emellett a látás elvesztése is előfordulhat. Valódi védettséget nyújtó vakcina egyenlőre nem érhető el.

FIV Egy immunhiány betegség: melyet sokan macska AIDS-nek hívnak. Legnagyobb százalékban a kijáró, kóborló kandúrokat fenyegeti, amikor párzási időszakban, vagy egyszerűen csak a territórium védelmezése során összeverekednek más macskákkal. A FIV leggyakrabban nyállal, vagy nemi úton terjed. Fontos megjegyezni, hogy csak macskára veszélyes, embert nem fertőz! Az embereknél jellemző AIDS-hez hasonlóan a megfertőződött egyed vírushordozóvá válik, de nem biztos, hogy megbetegszik és tüneteket produkál. A legyengült immunrendszerű macska fogékonnyá válik a vírusos és bakteriális megbetegedésekre, ezért sokszor végzetes a betegség kimenetele. Vakcina jelenleg nincs forgalomban.

FeLV: Ezt nevezzük macska leucosis-nak. Gyakorlatilag a vírus a macska testébe jutva megakadályozza az egészséges sejtek osztódását. Különböző testnedvekkel fertőz, mint például a szem és orrváladék, vagy a vizelet és nyál útján. Ennek a betegségnek is a legnagyobb kockázata, a kijáró cicáknál van, akik érintkezhetnek kóbor macskákkal.  A betegség nem gyógyítható, de lehetőség van már 8-12 hetes kortól oltani a macskákat, amelyet először 4 hét múlva, majd évente ismételni kell. A vakcina nem jelent 100%-os védelmet, de jelentősen csökkenti a megbetegedés valószínűségét.

Természetesen létezik még számtalan macskabetegség, de talán ezekre a betegségekre vonatkozó negatív orvosi igazolással találkozhatunk a legtöbb tenyésztőnél. Itt fontos megjegyezni, hogy nagy különbség lehet, teszt és teszt között, a különböző vizsgálati módszerek megbízhatósága miatt. Általánosságban elmondható, hogy a nyálból, vagy szőrből vett mintákkal végzett szerológiai, vagy DNS vizsgálatok megbízhatósága nem elégséges! Hasonlóan megkérdőjelezhető a gyorstesztek eredményei. FoCV, vagy FIP esetén megbízhatóbb eredményt ad a bélsárból vett minta vizsgálata, de itt is nagy szerepe van annak, hogy a mintavétel időpontjában éppen milyen fokú vírusburjánzás tapasztalható.

100%-os biztonságot a vérből történő szerológiai és DNS vizsgálatok tudnak adni!

Language

Gyakran ismételt kérdések

gyik

Friss Hírek! 2015.09.01

A "Korábbi Almok" kép és videógalériáit folyamatosan frissítjük!

P1460714

Új Videók! 2014.08.18

Elvisvideo

Amber Butterfly Elvis
Lilivideo

Amber Butterfly Lili
Timbavideo

Amber Butterfly Timba