Mi az ivartalanítás optimális időpontja?

A macskák optimális ivartalanítási időpontjára vonatkozóan nagyon sok vélemény és ellentmondás van a köztudatban, illetve sokszor az állatorvosi vélemények is eltérnek. Abban megegyezik a szakemberek véleménye, hogy alapvetően 3 fejlődési szakaszban, illetve még egy szituációban történhet meg az ivartalanítás. Az 1. szakasz a korai ivartalanítás 6-12 hetes korban. A 2. szakasz az ivarérés előtti ivartalanítás 3-6 hónapos korban. A 3. szakasz az ivarérés utáni ivartalanítás. A 4. lehetőség inkább szituáció, amikor valamilyen betegség miatt kell az ivartalanítást elvégezni.

Nagyon sok állatorvos és tenyésztő a korai ivartalanítást favorizálja. Ennek számos előnye van, többek között a komplikáció esélye minimális, a seb gyorsan gyógyul, elkerülhetők bizonyos betegségek, illetve a tenyésztő szempontjából előnyös, hogy az ivartalanítási kötelezettséggel kapcsolatos visszaélések megelőzhetők. Ennek ellenére mi továbbra is a második szakaszban történő ivartalanítást támogatjuk, illetve írjuk elő szerződésben. Ennek oka az, hogy a cicák 11-12 hetes korukig az anyukájukkal vannak és folyamatosan tanítja őket. Mivel gyakorlatilag minden napnak megvan a saját maga kis tananyaga, így ezt a folyamatot nem szeretnénk megszakítani egyetlen napra sem. Így garantálható, hogy a kiscicák szobatiszták legyenek és megfelelő szinten szocializálódjanak. Az új otthonukba 11-12 hetesen kerülnek. Ekkor éri őket az első sokk. Nincs anyu, nincsenek a tesók, nincs a megszokott hely, helyette van új ház, gazdi, alom, stb…  Itt is érdemes még várni az ivartalanítással, hagyni hogy beilleszkedjen a cicus, megszokja az új dolgokat, majd 5-6 hónaposan már jöhet az orvosi beavatkozás!

A 3. szakasz amikor az ivarérés utáni időszakban történik az ivartalanítás. Erre azt szoktuk mondani, hogy jobb később, mint soha… Ez szerencsére a tőlünk származó cicusokkal nem történhet meg, mert szerződés köti a gazdit! Általánosságban elmondható, hogy ebben az időszakban nagyobb a műtéti kockázat, hosszabb a gyógyulási szakasz, megnövekedik bizonyos betegségek esélye, illetve kellemetlenségeket okozhat, egy ivarérett kandúr berögzült “rossz szokása” (például a vizelettel történő jelölés), ami akár az ivartalanítást követően is megmarad.

vissza a gyikhez_2

Language

Gyakran ismételt kérdések

gyik

Friss Hírek! 2015.09.01

A "Korábbi Almok" kép és videógalériáit folyamatosan frissítjük!

P1460714

Új Videók! 2014.08.18

Elvisvideo

Amber Butterfly Elvis
Lilivideo

Amber Butterfly Lili
Timbavideo

Amber Butterfly Timba