Miért fontos a kandúr cicák ivartalanítása?

Mint minden kandúr macskában, így a Brit rövidszőrű és a Skót lógófülű hím cicákban is megvan az ösztön, hogy serdülő kor után, 7-9 hónapos kortól, olyan nem kívánatos, „rossz szokásokat” vegyen fel, amelyek nem egyeztethetők össze a békés lakásban élés feltételeivel. Ha a kandúr cica eléri az ivarérett kort, elkezdi a területét kiterjeszteni. Az egyik nagy veszély a kijáró cicáknál, hogy egyre messzebb kóborolnak és közben más, a területüket védő kandúrokkal összeverekednek. A kóbor macskák 99%-a fertőzött olyan betegségekkel, melyek egy nem kívánatos találkozás során, a különböző sérüléseken és karmolásokon keresztül megfertőzi a mi kedvencünket. Ennek következménye, hogy a cicánk megbetegedhet, élettartama jelentősen csökkenhet, illetve megfertőzheti a lakásban tartott más macskákat is. Ha a cicánk nem engedjük ki, akkor az ilyen jellegű fertőzés esélye kizárt, viszont akkor is nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy a kandúrunk megpróbál kijátszani és egy nyitva hagyott ablakon, vagy a bejárati ajtón keresztül, amikor nem figyelünk, kiszökik.

A másik nem kívánatos viselkedési forma a vizeletspricceléses terület megjelölés, illetve a párzási időszakban hallható nagyon hangos és zavaró nyávogás. Az ivarérett kandúr, példányoktól függő intenzitással elkezdi megjelölni a területét, ami nagyon kellemetlen és nehezen eltávolítható szagot hagy maga után. Általában ez egy intenzív cselekvés, melynek során szinte nem marad  olyan hely, vagy tárgy amelyet meg ne jelölne. Csak hogy könnyebb legyen elképzelni, nem kivétel a padló, az ágy, bútorok, függöny, és a műszaki cikkek sem! Plusz ehhez a tevékenységhez társul a jellemzően esti órákban hallatott, nagyon hangos és zavaró nyávogás, amitől még a szomszédok is felkelnek.

Nagyon fontos, hogy az ivartalanítás a 7-9 hónapos kor előtt megtörténjen, mert ha egyszer kialakulnak ezek a viselkedési formák, akkor azok az ivartalanítás hatására nem, vagy csak nagyon nehezen tűnnek el nyomtalanul.

vissza a gyikhez_2

Language

Gyakran ismételt kérdések

gyik

Friss Hírek! 2015.09.01

A "Korábbi Almok" kép és videógalériáit folyamatosan frissítjük!

P1460714

Új Videók! 2014.08.18

Elvisvideo

Amber Butterfly Elvis
Lilivideo

Amber Butterfly Lili
Timbavideo

Amber Butterfly Timba