Tenyésztésről

Amber Butterfly Cattery Tenyésztés KönyvEzt a menüpontot azért hoztuk létre, hogy cica vásárlás előtt felhívjuk a leendő gazdik figyelmét a tenyésztők illetve a szaporítók közti különbségre. Fontosnak tartjuk, hogy ha már eldöntötték milyen fajtát szeretnének, csak gondos utánajárás és tájékozódás után vásároljanak házi kedvencet maguknak! Ma már az interneten minden elérhető. A google a barátunk!

Mi a különbség a szaporító és a tenyésztő között?

Szaporítónak azokat hívjuk, akik az anyagi haszonszerzést látják a cicákban és ennek érdekében minden más tényezőt a háttérbe szorítanak. Ilyen helyeken általában a cicák nem lakásban, hanem külön erre a célra kialakított helyen, elkülönítve nevelkednek. Előfordulhat, hogy  nincsenek emberhez szoktatva, nem minőségi eledelt kapnak, hiányoznak a megfelelő oltások, beltenyészet, vagy a szülők genetikai és szerológiai vizsgálatainak hiánya miatt, nem tudják garantálni a kiscicák egészséges állapotát. Sokszor még arra sincs garancia, hogy a megvásárolni kívánt cica valóban a hirdetésben szereplő szülőktől származik. Ezen jellemzők mellett pár tízezer forinttal olcsóbban vásárolhatunk egy bizonytalan származású és egészségi állapotú cicát.

Tenyésztőnek hívjuk azokat, akiknél a cicák családtagként élnek, a kiscicák pedig ebben a környezetben  szocializálódnak. Emberhez és alomra vannak szoktatva és foglalkoznak velük. Ebbe bele tartozik a játék a simogatás a tanítás és minden olyan tevékenység, ami biztosítja, hogy egészségesen és boldogan éljenek.  Ezek a cicák minőségi eledelt kapnak és rendelkeznek a koruknak megfelelő oltásokkal. Az eladásra kínált cicák felmenői, minőségi, a fajtára kiemelkedően jellemző jegyekkel rendelkeznek. Ennek alapvető feltétele, hogy a tenyészet nem beltenyészet, vagyis a kiscica szüleinek felmenői nem rokonok! Skót Lógófülű kiscicáknál különösen fontos, hogy a szülők közül az egyiknek brit cicának kell lennie, mivel két Skót Lógófülű egyed pároztatása esetén a születendő kis cicáknál, nagy valószínűséggel alakul ki genetikai rendellenesség! Tenyésztőknél ez nem fordulhat elő! Ezen jellemzők mellett a szaporítókhoz képest pár tízezer forinttal drágábban vásárolhatunk cicát, melynél garancia van származására és az egészségi állapotára.

Törzskönyvvel és szerződéssel, vagy ezek nélkül?

Tenyésztő nem ad el törzskönyv és szerződés nélkül cicát! Mindkét dokumentum megléte nagyon fontos, mind az eladó, mind a vevő szempontjából! A törzskönyv igazolja, hogy a cica a meghirdetett vérvonallal rendelkezik és fajtiszta. A szerződésben pedig le van fektetve minden egyéb feltétel, melynek mentén az adás-vétel megtörtént.Ezen dokumentumok a cica vételárában néhány ezer (2-3000)  forintot jelentenek. Azt gondolom felelőtlenség lenne mellőzni őket.

Language

Gyakran ismételt kérdések

gyik

Friss Hírek! 2015.09.01

A "Korábbi Almok" kép és videógalériáit folyamatosan frissítjük!

P1460714

Új Videók! 2014.08.18

Elvisvideo

Amber Butterfly Elvis
Lilivideo

Amber Butterfly Lili
Timbavideo

Amber Butterfly Timba